Rengøring af våben

Rengøring

af

Våben

Rengøring af Våben - Hvad skal jeg gøre?


Det er mange meninger herom og her har vi forsøgt at give et par enkle retningslinier


Afhængig af sportsvåben, er krav til rengøring forskellig. Generelt kan siges, at jo større kaliber, jo større krav til rengøring.Luftvåben

Rengøring er luftvåben er yderst begrænset. Pga. den lave hastighed på hagl er der i praksis ikke andet krav til luftvåben, end at smøre bevægelige dele fra tid til anden. Pas på med at rengøre piben for en sikkerhedsskyld, da dette i praksis kan gøre dit luftvåben mindre præcist. Efter en 10 - 20.000 skud eller når du opfatter større spredning på dine skud, så lav en rengøring af piben. Læs mere herom i denne artikel.


Husk at tage dit batteri ud efter endt sæson, da syren fra et gammelt batteri kan ødelægge dit luftvåbens printkort. Det gælder for luftvåben med elektronisk aftræk, som f.eks. Morini 162EI.


Cal. 22 våben

Rifler og pistoler har begrænset afsæt af bly i piben og det er således ikke behov så ofte rengøring. Det er meget forskelligt, hvor ofte skytter rengøre deres sportsvåben i piben og der afsættes i sagens natur bly over tid, hvilket bl.a. påvirker træfpunktet pga. ændret projektilhastighed. Lidt af en religion for nogle, mens andre er lidt mere afslappede. Af følgende artikel om rengøring af sportsvåben fremgår, at hastigheden stiger med blyafsætningen i piben og derfor rengøre forfatteren sine våben allerede efter 2-300 skud. Men for de fleste af os, foretages rengøring af piben mindre ofte. (Artikel: Fup og Fakta om våbenrengøring )


For pistoler afsættes i større omfang krudtslam i kammer og omkring bundstykket og dette skal derfor fjernes regelmæssigt, f.eks. efter 2-300 skud. Efter en 2000-3000 skud kan der være synlige tegn på for megen blyafsætning i riffelgangen og det bør herefter fjernes. Bl.a. kan der komme tendens til at projektilet kæntrer og det vil fremgå på papskiver.


Personligt bruger jeg lidt Brunox olie i piben, lader det trække en ½ time og bruger så en messingbørste fra kammerenden og børster 1-2minutter, 2/3 af tiden i kammer og starten af pien og 1/3 hen mod kroningen, indtil kammer og pibens riffelgang ser pæn og ren ud igen. Jeg undgår at lade messingbørsten gå ud af piben ved kroningen, da slid på kanten af kroningen vil ødelægge præcisionen over tid. I samme forbindelse fjerner jeg krudtslam fra kroningen, kammerområde  og bundstykke. Til rengøring er tandstikker og tandbørste/messingbørste gode værktøjer for at fjerne krudtslam. Efter end børstning af piben og kammer, trækker jeg piben ren med et par filtpropper og samler pistolen igen. Det tager ikke lang tid og nu har jeg skudt 10.000+ skud i samme pistol og har ikke noteret problemer fra denne fremgangsmåde. Funktionsfejl opstår ofte omkring udtræk og kammer, hvis krudtslam ikke fjernes regelmæssigt og for mit vedkommende er det for hver ca. 200-300 skud i en S&W M41 .22 pistol.


Pas altid på med rensning af piben fra kroningen, da kroningen på piben er afgørende for et sportsvåbens præcision.


Krudtslam fra kroningen skal fjernes regelmæssigt, så præcisionen fastholdes.


Grovvåben

Rengøring af grovvåben er påkrævet oftere  og der vil være større grad af krudtslam omkring bundstykke og kammer og mere blyafsætning i piben. En rensning af piben hver 500-1000 skud burde gøre jobbet, hvis der anvendes coatede projektiler, ellers oftere.


Ammunition med blyprojektiler afsætter meget bly i piben og det kræver væsentlig oftere rengøring. Vælg istedet ammunition med coatede projektiler og undgå blyafsætning i samme omfang. Coatede projektiler kan være messing coatede projektiler eller med speciallak påført. Fuldkappede projektiler har samme fordel, men er ikke tilladt på de fleste skydebaner. Mange kal. 32 og 38 patroner fås med blyprojektiler, men forsøg at gå udenom disse for at reducer blyafsætningen i piben.