DGI Skydning har lavet 2 guider til nye skytter. En for riffel og en for pistol. Download pdf-dokument for riffel og pistol i nedenstående links:
Eller se mere på Tenrings tips and tricks, hvor der er fine vejledninger også - LINK
Hvorfor rammer jeg hvor jeg rammer? Sigtede jeg rigtigt? Hvordan bevægede jeg pistolen da skuddet afgik? Havde jeg korrekt sigte eller var der en fejl? Og hvor mener jeg, at jeg ramte? Og hvor ramte jeg faktisk og forstår jeg det?
Til at arbejde med skudanalyse, kan et skema for skudanalyse bruges, f.eks. som vedlagte.
Print og brug under træning og turneringer. Skema for download i pdf-format
Forklaring af fejlskud er et centralt forhold for alle skytter der arbejder på at forbedre deres resultater. Hvorfor skød jeg ikke en ti'er? Hvorfor sad skuddet i kl. 02.00 med en otter? Som skytter skal du træne viden om hvor alle dine skud sidder, før du ser på skiven, og forstå hvorfor det ikke blev en ti'er. Med øvelse kommer indsigten.
Nedenstående 3 link viser mulige årsager til fejlskud.
og læs denne lille artikel om de 6 typiske fejl ved 2-håndsskydning med pistol: 6 typiske fejl
Aftræk er alfa og omega for pistolskydning!!!
For især pistol er et godt aftræk EKSTREMT vigtigt. Evnen til at trække aftrækket roligt af og holde pistolen i uændret position under skuddet er forudsætningen for at være en god skytte. Træning, herunder tørtræning, kan bidrage positivt til at blive en bedre skytte, og at have fokus på aftrækket. Fokus på aftræk på pistol kan ikke overdrives, det er det aller vigtigste i denne sport!
Flere erfarne skytter er fortalere for, at starte sigte over skiven og lade pistolen sænke langsom nedad, at tage aftrækket laaangsomt i et lang roligt træk, og når kornet passerer pletten på skiven og når sigtepunktet, afgives skud.
Her er et par udvalgte artikler herom fra USA, som interesserede skytter kan læse.
2-håndsgreb er en disciplin i sig selv. Hvordan holder jeg bedst på pistolen med 2 hænder?
For bedst muligt greb, skal pistolgrebet dækkes at dine hænder og fordelingen af kraften fra primær og støttende hånd skal være optimeret. Træk først højre hånd på plads, så huden er i spænd og gør det samme med venstre hånd, over din højre hånd. Målet er et ensartet greb, hver gang.
Her er et par artikler til inspiration og vejledning om 2-håndsgreb:
Med Mantisx3 kan du lave "live" træning og tørtræning og få direkte tilbagemelding om skudafgangen. Mantisx3 er monitorerer bevægelse og feedback er bevægelse i skudøjeblikket. Dvs. fejl i aftræk, ryk i håndet, registreres og point gives, 100 er perfekt skud, over 95 fint skud, under 90, dårligt skud. Godt træningsredskab.
Se mere her på mantisx.com og for dansk distributør af produktet, køb her.
Jeg har trænet med mantisx3 for 2 uger nu og kan for første gang opleve, at tørtræning er sjovt. Skød jeg faktisk godt eller var det dårligt? Den fortæller Mantisx3 skytten, skud for skud.
Til orientering kan oplyses, at det er elektronik og kalibrering af udstyr kan være nødvendigt, men producenten i USA har en yderst hjælpsom kundesupport og kan tilpasse algoritmerne, så det virker på f.eks. Morini 162ei til tørtræning (som hovedregel), selvom "klikket" ved tørtræning er minimalt med luftpistoler. På min Feinwerkbau AW93 virker det upåklageligt, både live og som tørtræning, efter jeg har opsat advanced settings til høj følsomhed. Som med alt nyt udstyr, skal man lige lege lidt med det og få sat indstillingerne.
På DGI/skytten kan alle skytter læse om en række træningsfif til riffel og pistolskydning, fysisk træning m.m..
Under linkene nedenfor kan den enkelte øvelse vælges - dobbeltklik på overskriften på den ønskede øvelse og øvelsen åbnes.
Bemrk.: DGI har opdateret data april 2016 og brugere skal lave nyt login. Bruges samme bruger-ID igen, så overføres gemte data til den nye bruger-ID. Link for gen-oprettelse: DGI-trænerguide
Link: Trænerguide riffel
Link: Trænerguide pistol
---oo0oo---
Det er vigtigt skytten finder sin egen optimale teknik og er åben overfor udvikling og undren over hvorfor de andre skyder bedre med det samme udstyr. Ganske små fejl kan give store forskelle i resultaterne.
Der er flere skriv udviklet af skytter gennem tiden og brug dem som inspiration til at forstå din egen skydeteknik og hvorfor det ikke altid går som du gerne ville have.
2-hånds pistolskydning:
Nogle gange er det lettere at lærer visuelt, og Hickok45 har på Youtube lavet forskellige
undervisninger og tests, hvor vi har udvalgt nedenstående 3 uploads:
Sådan står du - LINK
Populært er der 3 to-håndsstillinger for pistolskydning. Isolese, weaver og chapmann, hvor sidstnævnte er en variant af weaver. For grovvåben kan det være en fordel at skyde med svagt bøjede arme, så rekylen optages mere skånsomt og skader undgås. Chapment er weaver stilling med helt straks arm og her får kroppen og skyttearmen den fulde rekyle. Fordelen er større præcision, men omvendt løber skytten en skadesrisiko.
Se Hickok45 videoen om skydestilling for 2-håndsskydning med pistol og bliv en bedre skytte..
Sådan holder du - LINK
Et fast greb, højt på pistolen og med støttehånden godt fast om skyttehånden er nødvendigt, så rekylen kan håndteres og præcisionen bevares.
Se Hickok45 videoen om håndgreb for 2-håndsskydning med pistol og bliv en bedre skytte.
Sådan træner du aftræk - LINK
Aftrækket er alfa og omega ved pistolskydning og der findes flere øvelser for optræning af et godt aftræk.
Aftrækket skal tages følsomt og pistolen må ikke bevæge sig under aftrækket. Det er super svært at håndtere på god vis og et trick kan være at bruge længere tid på aftrækket for at få en blidt glidende aftræk for bedre præcision som resultat.
Se Hickok45 videoen om aftræk for 2-håndsskydning med pistol og bliv en bedre skytte.
Se også DGI's øvelserskatalog over øvelser med pistol. F.eks. denne vejledning i godt aftræk: Link DGI
---oo0oo---
Aldersgrænser pistol .22 - Hvalsø Skytteforening:
Pistol : 14 - ... år (Unge 14 - 17 år skal godkendes til pistolskydning - skærpet sikkerhedskrav)
Luftpistoler: Der er ikke en aldersgrænse på luftpistoler.